Kako do Korzike?

Včasih se sprašujem, če ni iz Slovenije lažje priti v Džibuti, ali pa mogoče Mozambik, kot pa na Korziko. Danes lahko iz bljižnjih letališč pridemo za relativno poceni skoraj kamorkoli v Evropo. No, na Korziko pač ne moremo.

Razlog tiči v nesreči, ki se je 1. decembra 1981 pripetila jugoslovanskemu letalu v bljižini korziškega mesta Ajaccio. Še danes ni povsem jasno zakaj in kako je prišlo do nesreče, jaz pa nisem tukaj, da bi o tem razglabljal. Dejstvo je, da Francozi krivijo Slovence (takrat Jugoslovane) in obratno. Prav zaradi tega ni povezav z ljubljanskim letališčem, ali morda mariborskim… Vse kar boste o tej nesreči prebrali je pogosto nekoliko preveč subjektivno, več si lahko preberete tukaj: http://www.zgodovinarka.si/o-letalski-nesreci-na-korziki-in-opis-poti/

Priti na Korziko z letalom je torej kar precejšen podvig (iz naših krajev). Korzika premore kar 4 (!!!) letališča: Aéroport d´Ajaccio Campo dell’Oro (AJA), Aéroport de Bastia-Poretta (BIA), Aéroport Sainte Catherine – Calvi (CLY) in Aéroport Sud Corse Figari (FSC).

Glavni letališči sta v Ajacciu in v Bastiji. Figari in Calvi sta zares majhni letališči, na katera se ne bom posebej osredotočal v nadaljevanju. Naj opozorim, da se v Calviju navadno prične GR20 (en najtežjih trailov v Evropi), zato je letališče posebej ˝obiskano˝ v tistem času. Posebnih prevozov ni, tako da druge izbire kot taxi ni. Ta stane okrog 15€ do centra mesta. Letališče Figari je ravno tako zelo majhno letališče, bolj znano za tiste, ki na Korziko prihajajo s svojimi letali. Je namreč najbolj obiskano korziško letališče v okviru privatnih ˝jet˝ letal (tudi to je nekaj…).

Ajaccio:

Naj začnem takole: ˝Nikar s taxijem!˝. Vsako uro namreč krožijo avtobusi, ki vas peljejo v center mesta, v pristanišče,… vse to za nekaj €. Taxi pa vas bo za nekaj minutno vožnjo ˝olupil˝. Gre za največje letališče na Korziki. Čez zimo podobno kot po drugih letališčih na Korziki, letijo letala več ali manj samo v Paris (Orly), Nantes, Bordeaux, Toulouse, Marseille in Nico. To je bolj ali manj vse. Čez poletje pa je zadeva nekoliko drugačna. Wikipedija pravi takole:

Kaj pravite? Živahno, ne?

Bastia:

Dolgo časa so obljubljali, da bodo končno zaključili s hitro cesto, ki bi povezovala letališče s samim mestom – dobrih 15km. Leta 2014 se je to tudi zgodilo (končno!). Tukaj ravno tako svetujem avtobus in odsvetujem taxi. Cena je nekaj manj kot 10€. Drugo največje letališče na Korziki torej. Ko otok počiva, so povezave precej skromne. Letite lahko v/iz Marseilla, Nice, Pariza (Orly) in … to je vse. Poletje prinaša spremembe, na letališču se boste počutili kot da bi leteli iz Denverja v Boston (brez heca). Letališče samo je precej majhno in ko imate po več letov na uro… je pač tako kot je. Wikipedija pravi takole:

Po pravici povem, da nisem nikoli letel na Korziko drugače kot iz Pariza. Cene so zelo visoke in iz našega konca boste praktično primorani nekje prestopiti, razen če se zapeljete z avtomobilom na Bavarsko… Ali pa mogoče v Brimingham? Konec koncev, brez avtomobila na Korziki ne morete, tako da osebno odsvetujem letalo, tudi če se lahko odločite za najem avtomobila na Korziki. Z letališči smo opravili. Poglejmo si sedaj kako do Korzike z avtomobilom, potem pa še z vlakom. V obeh primerih sledi potem še vožnja s trajektom.

Z avtomobilom:

Do meje z Italijo predvidevam, da boste vsi znali priti (vinjeta!). Od tu naprej imate slabih 500km po avtocesti do pristanišča Livorno (Italija). Izbral sem si Livorno, ker so od tu najcenejše trajektne povezave. Do Livorna imate okvirno 5 ur vožnje, lahko pa tudi hitreje. Moj rekord je nekaj čez 3h30 brez postankov, vendar v tistih časih beseda radar ni obstajala, podobno kot beseda provida… Peljete se torej od MMP Vrtojba proti Vilešu (Vilesse), vzamete listek, ki ga boste ponovno uporabili 5km pred vašim ciljem. Vaša pot: Vrtojba – Benetke – Padova – Bologna – Firence – Pisa – Livorno … Vse to za slabih 40€. To je kar precej, ampak alternative nažalost ni. Osebno vedno izkoristim pot za ogled enega izmed naštetih mest, mimo katerih se peljem. Firence in Pisa so za moje pojme favoriti. Ste namreč že blizu cilja in resnično se vam izplača! Na trajekt se vkrcate v Livornu, sedaj pa pozor! Alternative so: Savona in Genova, francoska pristanišča (Nice, Toulon, Marseille,… ) so po mojem mnenju predaleč, tako da odpadejo. Osebno se vedno držim Livorna, ker je ta nam najbližje in ker so cene trajektnih povezav od tam najbolj sprejemljive.

Z vlakom:

Tudi to sem poskusil. V primeru, da potujete sami, je to najboljša opcija (vem, brez avta boste, ampak denar je denar pravijo… ). Vaša pot: Gorizia Centrale – Venezia Mestre (regionalni vlak), Venezia Mestre – Firenze (hitri vlak), Firenze – Livorno (regionalni vlak). Cene lahko gredo od ekstrema do ekstrema. To pomeni, da se včasih najde povratno vozovnico za 80€, včasih pa 150 in več €. Skoraj ne mogoče je, da bi NE čakali na katerega izmed vlakov, tako da računajte na okvirno 7-9 ur vožnje skupaj s čakanjem. Pred železniško postajo v Livornu vas čaka tudi manjši avtobus, ki vas za simobilčen denar pripelje do pristanišča (tudi ponoči). Več pa na: http://www.trenitalia.com/

Trajekt:

Opozorilo: Pozimi iz Livorna vozi SAMO prevoznik Corsica/Sardinia ferries, to posledično pomeni visoke cene – februarja boste porabili več za trajekt kot v avgustu (vem, tudi meni je to logično…).

Poglejmo sedaj kako je poleti. Osebno vedno izberem Livorno-Bastia-Livorno. Trajekti gredo iz Livorna ob 8.15, 12.15, in tudi še popoldan in zvečer, vendar odsvetujem, saj je nočna vožnja daljša in spanje na teh trajektih je… Ne prav prijetno. (nočna vožnja = 7h, dnevna 4h20). Vedno si izberem 8h15 za odhod iz Livorna in torej vozim ponoči iz Nove Gorice proti Livornu. Prometa je takrat najmanj in osebno nimam težav z nočno vožnjo. To pomeni, da prispem na Korziko okrog 12h30. Pozimi nimate izbire, ampak tudi poleti svetujem Corsica ferries. Kar se stroškov tiče, boste za povratno vozovnico (npr. avtomobil s šoferjem + 1 dodaten potnik) porabili orkog 150€. V primeru, da ste prišli z vlakom in ste sam, vas bo trajekt stal okvirno 50€ za povratno vozovnico. Za povratek je zadeva podobna. Ravno tako imate vedno (res vedno!) trajekt v Bastiji v jutranjih urah (8h/8h30) in v Livorno prispete ob 13h. Tudi za nazaj imate možnost postanka, ki ga res izkoristite! Če imate trajekt ob 8h30, bo čisto dovolj, če v pristanišče pridete dobro uro pred odhodom, mogoče 1h30. Več na: http://www.corsica-ferries.co.uk/

Če potegnemo črto:

Če potujete vsaj še z eno osebo, se vam najbolj izplača nočna vožnja z avtomobilom. Če se odločite za postanek v Firencah ali Pisi, svetujem odhod (na primer) v nedeljo popoldne, večerni ogled Firenc in vožnja do Livorna, kjer boste počakali na jutranji trajekt v ponedeljek zjutraj. Za nazaj ravno tako jutranji trajekt.

Okvirni stroški (za 2 osebi) v obe smeri iz Nove Gorice:

1.Gorivo (2×500km) = 80-110€

2. Cestnina (2×36€) = 72€

3. Trajekt = 150€

Tako. Za morebitna vprašanja pa… Vprašajte :)

Anthony

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !