10 NAJLEPŠIH PLAŽ NA KORZIKI

Ni je težje naloge, kot oblikovati seznam 10 najlepših plaž na otoku, kjer je plaž ogromno… In kjer se praktično vsako splača vsaj enkrat obiskati. Ampak naj vam bo…

10. La plage d´Arone:


Zelo obiskana plaža v bližini Piane, obstaja tudi možnost najema vodnih skuterjev in podobnih stvari. Ogled svetujem v kolikor si boste ogledali naravni rezervat ˝Scandola˝ ali/in ˝les calanques de Piana˝. V tem primeru si vzemite še dobro uro časa za ogled, v kolikor se ne boste nahajali v tem delu, se mi ne zdi vredno prihajati v ta del samo zaradi plaže. V bližini je tudi prečudovito mestece Porto in 5 minut stran še ena redkih kamnitih plaž na Korziki – La plage de Bussaghia.

9. La plage de Barcaggio


Plaža, ki se skriva na skrajnem severu – severni del ˝Cap Corse˝. Definitivno obiska, sploh če planirate z avtomobilom okrog Cap Corse. Nasproti vas bo stal otoček – île de Giraglia. Ogledati pa si velja tudi ribiško pristanišče, ki nosi enako ime kot plaža.

8. La plage du Bodri


Še en biserček. Skriva se takoj za mestecem Île-Rousse. Ko zapustite mesto, po slabem kilometru vožnje zapustite tudi glavno cesto. Še kakšnih 150-200m vožnje, spodaj vas čaka plačljivo parkirišče, kjer ne boste porabili več kot 3€ za cel dan. Od parkirišča do plaže je še 5 minut hoje. Naj omenim, da se tu skrivata 2 identični plaži. Desna je v lasti kampa, leva ne. Kopate se lahko na obeh, meni osebno je leva izbira boljša.

Če boste na tem koncu, si oglejte še vasice nad mestom Île-Rousse – Pigna, Corbara, Monticello in Santa Reparata. Čaka vas prečudovit pogled na odprto morje.

7. La plage de Campomoro


Ta plaža se skriva na jugo-zahodu, v zalivu Valinco (Golfe de Valinco), ki je naslednji veliki zaliv po ajaškem (Golfe d´Ajaccio). Plaža se nahaja v bližini mesta Propriano, relativno blizu pa je tudi mesto Sartène. Neposredno na plaži si lahko ogledate tudi genovsko trdnjavo, ki je bila pred kratkim prenovljena.

6. La plage de l´Ostriconi


V bližini mesta Île-Rousse in plaže ˝Bodri˝, kakšnih 10km stran, po drugi strani pa kakšnih 25-30km stran od mesta Saint-Florent. Prijetna plaža, pogosto dobesedno natrpana, ampak vredna obiska. Tik ob plaži se v morje izliva tudi reka Ostriconi, ne dolgo nazaj je bila urejena tudi potka, tako da je to lahko priložnost za en prijeten sprehod (sploh okrog 14. ure popoldne, ko je na soncu 50-60 stopinj celzija).

5. La plage de Palombaggia


Ponavljam, težko delam neke sezname in razvrstitve, ker imam vedno občutek, da delam krivico kateri izmed plaž. Zares so vse vredne ogleda. Palombaggia je po imenu mogoče najbolj znan plaža na Korziki. Ogromno slik v revijah, vodičih, reklamah, itd. je posnetih prav tukaj… In če boste kdaj obiskali plažo, vam bo hitro jasno zakaj je temu tako.

Plaža je nekaj kilometrov stran od mesta Porto-Vecchio. Na voljo je nekaj parkirišč, ki pa so vsa plačljiva (cena je povsod enaka, cca. 5€ za cel dan). Na sami plaži imate na voljo za izposojo vodne skuterje in nešteto drugih stvari. Za romantike je tam tudi restavracija s pogledom na morje… O kateri ne vem nič, ker se nisem nikoli ustavil.

Kombinacija rdečerjavih skal, mivke, sonca in neba je… Nekaj najlepšega.

4. La plage de Roccapina


Plaža na skrajnem jugu Korzike. Nahaja se med zalivom Roccapina na severu in Cala di Roccapina na jugu. Meji na rezervat ˝Bouches de Bonifacio˝. Tudi tukaj si oglejte staro genovsko trdnjavo, ki sicer ni prenovljena, vendar je definitivno vredna ogleda. Sicer pa je plaža blizu mesta Figari, ki je prav tako ena izmed obveznih postaj, če se nahajate v tem delu Korzike.

3. La plage de Ruppione


V Ajaccio na kosilo, potem pa takoj na plažo ˝Ruppione˝. Nahaja se v ajaškem zalivu. Gre za plažo, ki velja za korziški Biarritz. Za tisti, ki ne razumejo… Znana je po valovih, velikih valovih, kjer se tudi surfa.

2. La plage de Saleccia


Nekoliko več o tej plaži, glede na to, da sem tukaj preživel celo mladost. Če rečem, da sem na njej bil 200 krat v življenju, ne lažem in ne pretiravam. Torej, dostopna je na 2 načina:

1. Način: Taxi-boat iz mesta Saint-Florent. Cena v juliju in avgustu je 30€ na osebo v obe smeri – za otroke takrat ni nobenih popustov. Če se tja odpravljate izven vrhunca sezone (maj, junij, september,…), je cena 25€ za odrasle in 20€ za otroke. Taxi-boat je 10 metrov dolg gumenjak, ki ga poganjata 2 motorja z 250 konjskimi močmi. Pripelje vas neposredno na plažo in vas od tam pelje tudi nazaj v mesto.

2. Način: Terenec (4×4) – ne svetujem pa najema, saj so kavcije na Korziki neverjetno visoke. Do plaže se pripeljete tako, da greste iz mesta Saint-Florent po cesti D81 v smeri Ile-Rousse/Calvi. Po 12 kilometrih intenzivnega ovinkarjenja pridete v vasico Casta, kjer zapustite glavno cesto. Tedaj vas čaka še napornejši del… To je nekaj kilometrov (okrog 10) dolga proga, ki vodi do plaže. Tako imenovana ˝piste˝ (=proga), je primerna samo za 4×4 vozila. Proga poteka skozi ˝Agriatsko puščavo˝ (Le desert des Agriates). Vredno obiska!

1. La plage de Santa Giulia


Elita. Vrh. Nebesa. Meni (pa ne samo meni…) osebno najlepša plaža na Korziki. Nahaja se v bližini plaže Palombaggia in mesta Porto-Vecchio. Gre za približno 2km dolgo peščeno plažo, ki je verjetno najbolj obiskana plaža na Korziki, kar je povsem razumljivo. Na plaži se nahaja tudi znan hotel – Moby Dick. O cenah raje kdaj drugič (pa še to ne).

Več kot moje besede bo povedal naslednji video posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=m5tAOqnhqCE

Naj za konec dodam še nekaj plaž, ki jih velja ravno tako obiskati: La plage du Lotu, la plage de Bussaghia, la plage de Lozari, la plage de Nonza, la plage du petit Sperone,… pa še kakšna bi se našla.

Vir: lexpress.fr

Anthony :)

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !