Archipel des Sanguinaires

Pogosto boste slišali tudi Îles Sanguinaires ali Isuli Sanguinarii (korziški izraz).

Pa začnimo.  Gre za skupino 4 otočkov:

  1. Mezzu Mare (ali Grande Sanguinaire)
  2. Île des Cormorans (ali Isolotto)
  3. Cala d´Alga
  4. Porri

Nahajajo se tik ob vstopu v Ajaški zaliv. V kolikor boste torej v bližini Ajaccia, je to nujna postojanka za vas. Ne bo vam žal. Pa ne sprašujte zakaj imata 2 otočka po 2 imeni, druga 2 pa ne… Ker sem na to vprašanja naletel že prevečkrat in odgovor je vedno enak: ne vem :)

Foto: Legentil Philippe

Otočje ima tudi svoj svetilnik, ki nosi ime Phare des Îles Sanguinaires. Tam je že vse od leta 1870. Poleg svetilnika stoji tudi Genovska trdnjava – Tour de La Parata, zgrajena leta 1608.

Pogosto ljudje sprašujejo tudi če je otočje naseljeno. Odgovor je ne, noben vas ne bo motil, razen mogoče številnih turistov. Ampak na to ste/smo navajeni. Kot zanimivost še tole: do leta 1985 bi vas lahko tudi kdo zmotil, saj je bilo otočje naseljeno. Na njem je namreč živela oseba, ki je skrbela za zgoraj omenjen svetilnik. Leta 1985, ko smo v Sloveniji imeli že HD televizijo in brezplačno WI-FI povezavo po celi Ljubljani, so se na Korziki odločili, da bo svetilnik deloval avtomatsko in tako se je zadnji (in edini) prebivalec otočja… odselil.

Foto: Blanc Frederic

Čemu takšno ime? Sanguinaires bi v slovenščino lahko prevedli kot krvoločni. V resnici nima nobene veze s tem. Pred leti (kar nekaj leti…) je veljala predvsem naslednja teza: ime naj bi dobili po ribičih ˝i sanguinari˝, ki so iskali predvsem korale. Danes pa velja v glavnem naslednje: na karti iz leta 1595 je otočje poimenovano kot ˝Sagonares insulae˝, kar pomeni ˝otočje, ki se nahaja pred Sagono˝. In zakaj tako? Zato, ker je naslednji večji zaliv po Ajaškem ravno Sagonski (gledano proti severu).

Foto: Jean-Marc Zaninetti

Otočje spada pod ˝Naturo 2000˝ – slovenska wikipedija temu pravi ˝evropsko omrežje posebnih varstvenih območij, razglašenih v državah članicah Evropske unije z osnovnim ciljem ohraniti biotsko raznovrstnost.˝Redko kje boste na tako majhnem območju našli tako raznovrstne rastline. Raste okrog 150 vrst, najbolj znana je ˝arum mange mouche˝, ki je ne najdete nikjer drugje (niti na Korziki). Da ne bi delal krivice živalim… Otočje je tudi doma številnih ptic.

Obstaja tudi dokumentarni film o otočju. Kratek odlomek iz filma si poglejte na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=cSEshQRXoC0

Foto: Kayer Milleliri

Kako si ogledati otočje?

Govorim iz lastnih izkušenj. Otočje sem obiskal samo enkrat, in sicer z agencijo Nave va (http://www.naveva.com/).

Na ekskurzijo krenete iz Ajaccia ali Porticcia, cene so naslednje: 25€ za odrasle, 15€ za otroke. Iz Ajaccia je odhod ob 15h, povratek ob 18h, iz Porticcia pa odhod ob 14h30, prihod ob 17h30. 1h se ustavite tudi na otočku Mezzu Mare, kjer je čas za kopanje. Kot otroci se štejejo vsi, ki so stari med 5 in 10 let, mlajši od 5 let imajo brezplačno.

Anthony :)

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !