DOLINA RESTONICA

Verjetno najlepši in najpomembnejši biser, ki ga premore Korzika v notranjosti.

Ogledati si velja:

  1. Mesto Corté
  2. Jezeri Melo in Capitello
  3. Korita Restonice

Da ne bi prišlo do nesporazumov. Restonica je ime reke, ki teče skozi dolino, ki nosi ime po tej reki. Pot boste pričeli torej v mestu Corté, od tam naprej vas čaka 16km, ki so zelo (ampak res zelo) naporni. Ob poti boste včasih na desni strani zagledali prepad, včasih kar na obeh straneh… Na pot pa se obvezno odpravite zgodaj, saj si tako zmanjšate možnosti, da boste naleteli na nasproti vozeča vozila, ali kakšen mini-bus. Velja namreč ne napisano pravilo, da se zjutraj odpravljajo ljudje gor, proti koncu popoldneva pa zopet v dolino, ni pa nujno, da se ravnate po temu, zgolj nasvet. Ob koncu 16km poti vas čaka parkirišče, za katerega je potrebno odšteti nekaj evrov. Parkirišče se nahaja na dobrih 1300 m.n.v.

Sam še nikoli nisem obiskal jezera Capitello, kjer tudi izvira reka Restonica, vendar ne ponavljajte za mano, ker se (baje) zares izplača. Označena peš pot vas bo vodila vse od parkirišča, do obeh jezer. Ne gre za neko naporno pot, traja pa okvirno 2h. Zares ste lahko brez skrbi, vsak je brez težav zmožen prehoditi ti 2 uri.  Ko pridete do jezera Capitello, se vam odpira tudi pogled na Monte Rotondo, enega višjih vrhov na Korziki (2622 m.n.v.). No, opozarjam tudi na to, da ne ponavljate za Nizozemci in ne hodit v gore – jezero Capitello je namreč na slabih 2000 m.n.v. – brez primerne obutve in oblačil. Večkrat se zgodi, da se kakšna skupina odpravi ne opremljena, potem pa so na potezi gorski reševalci… V mesecu maju je lahko še vedno negativna temperatura na takšni višini, pa tudi v juniju!

Na poti boste srečali tudi kakšno ˝bergerie˝. Kmetje se tam še vedno ukvarjajo z ovčjerejo in nekateri preživijo po kar nekaj časa v teh majhnih hiškah, sploh ko je živina v hribih. Če boste imeli priložnost, poskusite tudi kakšen sir za simbolično ceno pri kateri izmed teh ˝bergerie˝.

Za zaključek še kot zanimivost: mesto Corté je v celoti oskrbljeno z vodo, ki prihaja prav iz Restonice.

Vir slik: Corte-tourisme.com

Tako, to je glede Restonice vse. V naslednjih dneh se bom predvidoma obrnil k kulturi (predvsem jezik in glasba), pa še k hrani in specialitetam, ki jih na Korziki ni malo.

Anthony :)

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !